Kausiraportti - FC Halikko pelaa Naisten liigaa myös kaudella 2022-23
Julkaistu: 03.04.2022 20.19

Kausiraportti - FC Halikko pelaa Naisten liigaa myös kaudella 2022-23

FC Halikko varmisti Naisten futsal-liigan päätöskierroksella sarjapaikkansa Suomen korkeimmalla sarjatasolla myös kaudeksi 2022-23. Joukkue voitti päätöskierroksella yhdellä kauden parhaista esityksistä sarjan kestomenestyjiin kuuluvan Tampereen Ilveksen ja se riitti lopullisesti varmistamaan sen, että joukkue sijoittui seurahistorian toisella liigakaudella edellisen vuoden tapaan kymmenenneksi sarjataulukossa, joka riitti suoraan säilymiseen ilman karsintoja.

Ensimmäisestä liigakaudesta jäi paljon oppia toiselle liigakaudelle ja harjoituskaudella olikin selvät sävelet mihin yksilöinä ja joukkueena erityisesti keskityttävä. Joukkue ottikin edellisestä kaudesta selkeitä harppauksia eteenpäin, joka ei kuitenkaan vielä riittänyt ennen kauden alkua tavoitteeksi asetettuun playoff-paikkaan. Edelliseen kauteen verrattuna tilastojenkin valossa suurin kehittyminen tapahtui puolustuspelaamisessa. Päästetyjen maalien määrä oli yli 40 maalia pienempi kuin ensimmäisellä liigakaudella, jossa näkyi pelaajien kokonaisvaltaisen pelaamisen selkeä kehittyminen kauden aikana. Eroa playoff-paikkaan jäi lopulta kahden voiton verran kun viime vuonna jäätiin viiden voiton päähän. Pisteitä kertyi 4 enemmän kuin viime kaudella. Sarjan taso kuitenkin oli tänä vuonna selvästi huomattavasti kovempi kuin edellisellä kaudella ja hienoa onkin kauden aikana ollut nähdä miten sarjan taso kokonaisuudessaan parantunut ja laajentunut. Tällä kaudella mikä tahansa joukkue pystyi parhaana päivänään haastamaan kenet tahansa. Sarjan kokonaisuutena koventuneesta tasosta ja taktisen osaamisen kehittymisestä kertoo omaa kieltään varmasti sekin että paria poikkeusta lukuunottamatta kaikkien joukkueiden tehtyjen maalien määrä putosi osalla radikaalistikin edelliseen kauteen verrattuna.

Syyskierros oli joukkueelle moneltakin kannalta todella haastava. Kauteen ei päästy valmistautumaan lähimainkaan valmennuksen toivomalla tavalla ja pelit kääntyivät valtaosin vastustajille, harmittavan moni vielä maalin erolla ja muutama aivan viime hetken takaiskumaaleilla. Ainoa kolmen pisteen potti tuli kotivoitolla Nokiasta ja sen lisäksi FTK:sta otettu jatkoaikavoitto kasvatti pistetiliä kahdella. Saavutetut 5 pistettä tiesivät sijaa 11 ja kevätkierrokselle jäi melkoisesti kirittävää jotta putoamispeikko pystyttäisiin karistamaan kannoilta.

Kevätkierroksella joukkueen otteet kohenivat syyskierrokseen verrattuna huomattavasti ja voittoja tuli varsinaisella peliajalla 5. KaDy-pelistä jatkoaikatappion myötä 1 piste ja lisäksi 5 tappiota, joten keväällä saldona puolet mahdollisesta täydestä pistepotista. Vastaavilla otteilla jo syyskierroksella playoff-paikka olisi ollut täysin selvä, mutta vielä tällä kaudella joukkue ei ollut valmis sitä ottamaan.

Suurena haasteena läpi kauden oli maalinteko ja tietynlainen suoraviivaisuus sekä päättäväisyys siinä. Yhteensä kauden aikana maaleja tehtiin 37. Joukkueen sisäisen pistepörssin voitti Nella Saukkio tehoilla 7+7 kintereillään Laura Lehtonen (10+3). Seuraavina listalla olivat viiden maalin rajapyykin ylittäneet Annika Peippo, Katariina Marttila ja Olivia Haapanen joilla kaikilla tehot 5+2

Millaisin miettein joukkueen päävalmentaja Ari Peltola summaisit kautta ?

- Kausi oli monellakin tavoin varsin haastava, mutta tyytyväinen voin olla siihen miten nuori joukkueemme otti taas askeleita eteenpäin. Viime kauteen verrattuna menetettiin muutama kokeneempi pelaaja ja monet pelaajista pääsivät hyppäämään entistäkin vastuullisempaan rooliin läpi kauden. Tottakai harmittaa että playoff-paikka jäi vielä tällä kaudella haaveeksi mutta luottavaisin mielin voi tämän ryhmän kanssa katsoa tulevaisuuteen. Motivaatio pelaajilla on kohdillaan ja joukkue valmis tekemään töitä jotta jonakin päivänä Halikossa pelataan kirkkaammistakin sijoituksista. Valmennuksen paljon peräänkuuluttama itseluottamus ja usko omaan tekemiseen kasvoi monella pelaajalla kauden mittaan mikä näkyi keväällä myös onnistumisina. Kauden aikana otetut voitot kärkijoukkueista (HIFK,GFT, FTK ja Ilves) osoittivat sen potentiaalin mikä joukkueessa on kunhan palaset saadaan loksahtamaan paikalleen, mutta aikaa ja kärsivällisyyttä se vaatii. Suurin tekijä playoff-paikan kariutumiselle on varmasti se, että ennakkoon päävastustajiksi taistelussa playoff-paikasta lasketuilta joukkueilta ( YIlves, KaDy, PJK, RaiFu) ei onnistuttu ottamaan yhtään voittoa. Syitä lienee varmasti monia ja ensi kaudella näitäkin pelejä on pystyttävä kääntämään voitoiksi. Ensi kautta ajatellen on selkeitä näkemyksiä painopisteistä joihin erityisesti keskityttävä ja joukkue malttamattomana jo odottaakin että päästään taas valmistautumaan uuteen kauteen. Onnistunut kauden lopetus antoi myös ensi kautta ajatellen valmennukselle tärkeitä vastauksia tulevaakin kautta ajatellen.

Mitä ajatuksia herättää kausi joukkueen kokeneimmassa pelaajassa ja kapteenin roolissa toimineessa Olivia Simulassa ?

- Ailahteleva kausi, pystyttiin haastamaan ja voittamaan isoja joukkueita mutta pistemenetyksiä tuli aivan liikaa, joten mennyt kausi ei vielä tuonu täysin sitä mitä toivottiin.
Joukkueen nuoremmat otti isoa roolia vielä viime kauttakin enemmän ja uskon, että ens kaudella nähdään tasapainoinen, yhtenäinen ja taisteleva joukkue jo heti ekasta pelistä lähtien. Viimesessä pelissä oli isot panokset ja näytettiin, että tällä joukkueella on halu pelata liigassa ja näyttää, että paljon enemmän on tavoitteena, mitä mennyt kausi osoitti

Sama kysymys toiselle kapteeneista eli Elli Laaksoselle, miten summaisit kautta ?

- Kausi meni meillä suoraan sanottuna kuin vuoristoradassa. Oli ylämäkiä ja alamäkiä, mutta loppujen lopuksi selvittiin ehjin nahoin eli säilytettiin sarjapaikka. Syyskierros oli tuloksellisesti surkea ja maalinteko oli joukkueessa äärimmäisen vaikeaa. Nuorella joukkuella tulee aina ohi pelejä, mutta syksyllä edes tasaiset pelit eivät kääntyneet meille. Kevät kierroksella sovittiin, että edetään peli kerrallaan. Korostettiin entisestään puolustuksen tiiviyttä ja sitä kautta pisteitä kertyikin huomattavasti enemmän. Otettiin kovia päänahkoja esim. HIFK, GFT ja Ilves. Vaikka tuloksellisesti kausi päättyi samaan sijoitukseen kuin viime vuonna, mentiin pelillisesti suuria harppauksia eteenpäin. Kapteenina olen äärimmäisen ylpeä jokaisesta pelaajasta. Suuri kiitos myös kotiyleisölle kannustuksesta!

Joukkue aloitti heti kauden päättymisen jälkeen pikku tauon, mutta harjoituskentille on tarkoitus palata jo heti toukokuussa. Pikku muutoksia on luultavasti tulossa niin harjoitusrinkiin kuin taustoihinkin, mutta näistä infotaan heti kun asiat lopullisesti selkeytyvät. Ainoa mikä on varmaa on se, että kaikki mahdollinen seurassa tehdään, jotta pelaajille luodaan parhaat mahdolliset olosuhteet ja ympäristö kehittyä kohti omaa huippuaan.