Tampereelta tuliaisina kolme pistettä
Julkaistu: 13.01.2020 00.00

Sarjaa jatkettiin sunnuntai-iltana, kun joukkueen tie vei Tampereelle Ilves FS/2 vieraaksi. Puitteet ottelulle todella hulppeat, kun ottelu pelattiin vasta muutaman vuoden käytössä olleessa Kauppi Sports Centerissä, jossa fasiliteetit todellakin kohdillaan vaikka minkä lajien harrastamiseen.

Mukavasti saatiin tähänkin peliin liikkeelle 13 pelaajan rosteri, joten ketään ei tänäänkään jouduttaisi kuormittamaan liiallisesti, varsinkin kun ohjelmaa tulevalle viikolle osalle pelaajista tuntuu olevan enemmän kuin riittävästi.
Ilves vastaavasti sai tähän otteluun poikkeuksellisenkin vahvan ryhmittymän, kun liigan maaottelutauon ansiosta muutamia pelaajia oli käytössä myös edustuksen ringistä, jotka loukkaantumisista paluun myötä tai muuten vaan pelituntuman säilyttämiseksi saivat tässä ottelussa sopivaa pelituntumaa tulevia pelejä varten. Yhteensä taisikin kotijoukkueen kokoonpanossa olla kymmenkunta pelaajaa, joilla tältä kaudelta alla myös liigaotteluita, joten etukäteen oli odotettavissa että tänään joukkueen tappioton putki joutuisi tiukempaan koetukseen kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella. Tekeminen viime aikoina treeneissä on kuitenkin antanut hyvää viitettä siitä, että valmiita ollaan ottamaan haaste vastaan.

Ottelusuunnitelmaan muutettiin omaa puolustuspelaamista normaalista hieman poikkeavaksi, jolla pyrittiin vaikeuttamaan Ilveksen hyökkäyspelaamista. Tiedossa oli, että Ilves kyllä omaa taidon löytää tyhjät tilat, mikäli puolustusta ei saada pysymään riittävän tiiviinä. Teroitetut asiat muutenkin liittyivät valtaosin puolustuspelaamiseen, onhan joukkueen hyökkäyspeli pääosin rullannut riittävällä tehokkuudella läpi kauden.

Ottelu saikin sitten juuri sellaisen alun, jota saattoi vain toivoa. Heti ensimmäiseen vaihtoon joukkueen ykkösnyrkki iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Viimeiset katsojat tuskin olivat vielä löytäneet istumapaikkaa, kun pallo oli jo Ilveksen verkossa. Jakso ehti edetä vain 34 sekuntia, kun pallo liikkui läpi koko kentällisen pelaajalta toiselle. Karkki, Emppu, Annika ja Elli sahasivat Ilveksen puolustuksen riekaleiksi ja Karkin vapauttavasta syötöstä Annika pääsi laukomaan joukkueen 1-0 johtoon. Ja kun vauhtiin päästiin niin uutta putkeen, samaan vaihtoon nelikko iski vielä uudelleen. Puolustusmuoto pidettiin tiiviinä ja kun Ilves lähti hakemaan turhan vaikeaa ratkaisusyöttöä, Elli katkaisi loistavalla sijoittumisellaan syötön ja sitten mentiin kovaa kohti vastustajan maalia. Nopealla pelinkäännöllä Annika ja Emppu mukana ylivoimahyökkäykseen, jonka päätteeksi Emppu viimeisteli Ellin syötöstä 2-0 johdon pelikellon osoittaessa vasta aikaa 1:17. Salama-alun jälkeen tilanne hieman tasoittui ja rauhoittui. Molemmat joukkueet pyrkivät maltilla rakentamaan hyökkäyksiä, mutta molempien puolustuspelaaminen oli varsin hyvin organisoitua eikä aivan tuhannen taalan paikkoja päässyt syntymään kumpaankaan päätyyn. Ajassa 8:55 päästiin iskemään kolmas pallo Ilveksen verkkoon. Karkin ja Empun liikkeet kulmakuviosta avasivat vetopaikan Katalle. Ellin tarkka syöttö kulmasta löysi juuri oikea-aikaisesti tyhjään tilaan liikkuneen Katan, jonka veto painui vastustamattomasti aivan maalin yläkulmaan. Vielä kerran ensimmäisen jakson aikana päästiin iskemään pallo verkkoon. Ellin taidokas syöttö linjaa pitkin tavoitti läheltä kulmaa Empun. Emppu eteni ohi vastustajan kohti maalia ja suht pienestä kulmasta onnistui ujuttamaan pallon verkon perukoille. Kun enempää maaleja ei enää jaksolla nähty, tauolle siirryttiin ilahduttavissa johtolukemissa 4-0.

Toiselle puoliajalle teroitettiin oman laadukkaan tekemisen jatkamista. Joissakin peleissä on koettu vaikeita hetkiä vastustajan päästyä iskemään maalin ja oman pelin siitä hieman lamaantuessa. Vaikka näin sattuisikin käymään, valmenus teroitti keskittymistä seuraavaan vaihtoon ja mahdollisen takaiskumaalin välitöntä unohtamista.

Ilves tuli toiselle puoliajalle selvästi sisuuntuneena ensimmäisen jakson tyrmäyksestä ja saikin luotua ensimmäistä jaksoa hieman paremmin painetta kohti Lotan vartioimaa maalia. Kerta toisensa jälkeen Lotta napsi kuitenkin usein melko kaukaa tulleet vedot hyppysiinsä, mahtui joukkoon lisäksi muutama todellinen gamesaver, kun Ilves pääsi muutaman kerran murtautumaan aivan lähietäisyydelle.
Ajassa 25.44 Ilves sai avausmaalin, kun pallo jäi pomppimaan Lotan torjunnan jälkeen kutosen alueelle eikä saatu kunnolla purettua palloa pois ja hässäkän jälkeen Sanni Ryhänen pääsi siirtämään pallon verkkoon. Jakson puolivälin jälkeen Ilves pääsi vielä iskemään uudelleen, kun joukkueen parhaana palkittu Tanja Owens onnistui karvaamaan pallon pois ja pystyi ohittamaan myös Lotan. Meillä oli omat paikkamme, mutta hyvistäkään paikoista ei toisella jaksolla pallo tuntunut menevän sisään. Elli esitti huikean soolon läpi kentän, pallo niukasti ohi, Katan laukaus riiston jälkeen niukasti ohi, Juulin rakentama puolittainen läpiajo päättyi maalivahdin torjuntaan, Annikan, Karkin,Ellin ja Empun yhteistyöllä rakennettu tilanne josta samaan vaihtoon useampikin paikka jne jne. Mutta maaliin ei palloa tunnuttu saavan.
Hieman jakson puolenvälin jälkeen Ilves otti sitten viimeisenkin keinon käyttöön ja lähti hakemaan tasoitusta reikäpaidalla. Kuten tänään läpi ottelun, joukkueen tiivis puolustuspeli oli kuitenkin myrkkyä kotijoukkueelle eikä Ilves saanut ylivoimalla rakennettua oikeastaan yhtäkään vaarallista tilannetta. Palloa kyllä pyöritettiin muodon ulkopuolella, mutta syöttölinjat onnistuttiin peittämään jatkuvasti niin, että vaarallisille sektoreille Ilves ei ylivoimalla päässyt. Kerran päästiin iskemään myös pallo tyhjään nuottaan, kun Emppu riisti pallon Ilves-pelaajalta, eteni hieman eteenpäin ja laukaus painui verkon perukoille ajassa 34:17 täydentäen samalla Empun hattutempun illan ottelussa. Ilves jatkoi ylivoimalla tasoituksen hakemista, mutta uhrautuva ja tiivis puolustuspelaaminen teki Ilveksen yritykset turhiksi. ja kun riistoja saatiin, palloa maltettiin paikan tullen pitää myös maltilla omilla ja näin saatiin aikaa kulumaan hallitsemalla palloa. Kun enempää maaleja ei enää ottelussa nähty, summerin soidessa taululla komeilivat riemastuttavat voittolukemat 5-2.

Tänään erityisesti joukkueen puolustuspelaaminen ansaitsee ison hatunnoston. Uhrauduttiin, pistettiin itseään likoon, taisteltiin ja mikä tärkeintä pystyttiin pitämään puolustusmuoto koossa läpi ottelun. Pelaajien merkkaus ja kommunikointi toimi tänään kenties paremmin kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella. Jos hätään jouduttiin, palloa purattiin nöyrästi pois omalta alueelta tilanteen niin vaatiessa. Puolustuspelistä puhuttaessa Karkin, Stiinan ja Merin roolia pohjapelaajina ja puolustuksen organisaattoreina ei voi olla erikseen mainitsematta.

Muutama nosto pelaajistosta taas:
Elli - vaikka vastustajan riveistä löytyi kenties paljon meritoituneempia ja menestyneimpiä pelaajia, kentän ehdottomasti paras pelaaja tänään. Loi taas tänään tilanteita valtavasti ja oli 1v1 tilanteissa todella vaikeasti pideltävä. 4 maalisyöttöä, joista joku taisi jäädä toimitsijakömmähdyksen takia kirjaamatta.
Emppu - kolme maalia tälläiseen otteluun, enempää ei varmaan tarvitse sanoa eikä voi vaatia pelaajalta jonka panos puolustustussuuntaan vähintään yhtä tärkeä kuin hyökkäyssuuntaankin.
Annika - jälleen onnistuminen maalinteossa oli kruunu hienolle pelille. Jaksaa tehdä työtä kahteen suuntaan. Otti ensi kertaa ison roolin tänään nyt myös alivoimassa.
Laura - sarjan pistepörssin kakkonen ei tänään onnistunut kasvattamaan pistetiliä, mutta parantanut puolustuspelaamista huikeasti, tänäänkin lukuisia katkoja eikä varmasti päästänyt vastustajaa kertaakaan helpolla.
Lotta - pelasi tuttuja kavereita vastaan ja onnistui hienosti. Otti ne mitkä pitikin ottaa ja lisäksi muutama todellinen unelmatorjunta. Antaa pelistä toiseen joukkueelle mahdollisuuden voittaa.
Olivia & Nella - Olivialla nyt vasta muutama peli alla Ykkösessä, mutta Nellan tavoin päässyt hyvin sisään vaativaan laitapelaajan rooliin. Molempien kehittyminen erityisesti puolustussuuntaan ottanut isoja askeleita kauden mittaan.

Joukkueen parhaan pelaajan palkinnon kävi palkintoraadilta pokkaamassa tänään Elli.

Seuraavan kerran joukkue on tulessa ensi lauantaina, kun kotihalliin saapuu vieraaksi MU Mäntsälästä.