Sarjan ykköspaikka varmistettu
Julkaistu: 01.02.2020 00.00

Tänään saatiin kotihalliin vieraita Huittisista, kun sarjassa neljännellä sijalla oleva Lauttakylän Luja saapui Halikkoon. Lähtötilanne otteluun oli varsin herkullinen, sarjaa on pelaamatta vielä neljä kierrosta, mutta jo tässä ottelussa oli mahdollisuus varmistaa sarjan ykköstila ja paikka kevään liigakarsintaan pohjoislohkon ykköstä vastaan. Ero toisena olevaan Nokiaan on kasvanut jo 12 pisteeseen, joten yksikin piste tästä ottelusta riittäisi takaamaan sarjan ykköstilan.

Jo pelaajien saapuessa hallille ja viimeistään aloituspalaverissa oli havaittavissa pieni jännitys pelaajistossa. Harvoin on kopissa ollut niin rauhallinen ja keskittynyt tunnelma kuin tänään. Suurimmaksi uhkaksi otteluun pelättiinkin nousevan turha jännittäminen ja väkisin tuloksen hakeminen ja sitä kautta rentouden katoaminen pelistä. Valmennus teroittikin ennen peliä sen tärkeyttä että mennään kentälle nauttimaan tekemisestä, onnistumiset kyllä tulevat sitä kautta. Mitään pakkovoiton painettahan ei ollut, vaan sarjan ykköstilan varmistamiseen olisi vielä 4 ottelua aikaa. Mutta kuten niin usein urheilussa, ratkaisevan voiton/pisteen ottaminen välillä kipsaa otteita.

Ja niin siinä kävi kuin vähän osattiin pelätäkin. Ensimmäisellä jaksolla peli ei tuntunut lähtevän millään käyntiin. Tempo pelissä ei ollut lainkaan sitä mitä haluttiin, ja tuntui että palloa jouduttiin kuskaamaan aivan liikaa. Pallottomilta pelaajilta ei löytynyt liikettä normaaliin tapaan, joka johti siihen että syöttösuuntia ei tahtonut löytyä. Kunnia annettava myös vastustajalle, joka puolusti varsin laadukkaasti. Vapauttavaksi arveltu ensimmäinen maali syntyi ajassa 3:47, kun tänään ykköskentällisen muodostaneet Karkki-Emppu-Elli-Kata jauhoivat Lujan puolustuksen rikki ja lopulta Empun syötöstä Elli pääsi ampumaan pallon alakulmaan. Jakson puoliväliin pääsi Luja kuitenkin iskemään pelin tasoihin, kun palautuksesta tuomitun vaparin pääsi Luja laukomaan aivan kutosen rajalta verkkoon. Pelin hallinta pysyi tästäkin eteenpäin kotijoukkueella, mutta aika ajoin pääsi Luja iskemään vaarallisesti vastaan. Ajassa 16:16 siirryttiin uudelleen johtoon, kun Nella teki juuri sellaisen liikkumisen linjan taakse Juulin tyhjentämään tilaan jota haettiinkin. Stiina löysi tarkalla syötöllä Nellan, joka ohitti vielä maalivahdin ja siirsi pallon verkkoon. Kun enempää maaleja ei nähty, tauolle siirryttiin tukoissa 2-1 johtolukemissa.

Tauolla pieni herättely ja muistutus pelin peruselementeistä, joita ei toteutettu riittävästi sovitulla tavalla. Toiselle jaksolle tultiinkin aivan toisenlaisella ilmeellä ja liikkeellä kuin ensimmäiselle. Heti ensimmäiseen vaihtoon pallo kaivettiin kahdesti Lujan verkosta. Ensin Karkin ja Empun alustuksen jälkeen Kata löysi tutkaparinsa ja Elli pisti pallon kolmannen kerran verkkoon. Ja alle puoli minuuttia tästä nähtiin todellinen koulumaali. Pallo rotaation jälkeen Empulle, joka löysi oikea-aikaisesti takakiertoon lähteneen Karkin. Eteneminen kohti maalia ja pallo varmasti takakulmaan ohi veskarin. Eikä taaskaan kuin muutama minuutti eteenpäin ja taas juhlittiin. Stiina ja Laura sopivat sivurajakuvion ja Stiinan jätöstä Laura ampui aivan unelmavedon yläkulmaan. Vielä ennen jakson puoliväliä päästiin kerran iskemään. Useamman kerran tänäänkin ennakkoluulottomasti vastustajia haastanut Olivia hommasi vaparin noin kahdeksasta metristä kun vastustaja oli pakotettu rikkomaan liukasta laituria. Laura asettui pallon taakse ja painoi pallon vastustamattomasti takakulmaan lukemiksi jo 6-1. Ajassa 35:20 nähtiin seitsemäs maali, kun jälleen esimerkillistä työtä kahteen suuntaan tehnyt Nella katkaisi oikealla sijoittumisellaan pystysyötön. Päämäärätietoinen eteneminen, haasto ja pallo varmasti alakulmaan. Tässä tilanteessa kulminoitui se rohkeus ja ennakkoluulottomuus, jota ryhmän B-ikäiset nuorukaiset ovat peliinsä kauden mittaan saaneet. Enää ei vastuuta väistetä vaan se kannetaan kun siihen paikka tulee. Tästä ei kauaa kuitenkaan peli edennyt, kun Luja pääsi iskemään kavennuksen. Joukkueen parhaana pelaajana palkittu Anela Ljesnanin haastoi taidokkaasti laidalla ja tarkka veto painui verkon perukoille. Ottelun viimeisellä minuutilla päästiin vielä kaunistelemaan loppunumeroiksi 8-2, kun Elli haastoi itsensä väkevästi laidalta läpi ja syöttö tavoitti Katan, jonka ohjaus painui verkkoon. Näin loppulukemiksi vakuuttavat 8-2 ja sarjavoiton juhliminen saattoi alkaa.

Sarjan ykköstila varmistui tällä voitolla kolme kierrosta ennen sarjan päätöstä. Nyt jäädään odottamaan kuka pohjoislohkon voittaa ja tulee karsintavastustajaksi. Lohkovoittajien välisen otteluparin voittaja pelaa Naisten liigaa kaudella 2020-21. Hävinnyt otteluparista saa vielä toisen mahdollisuuden ja pelaa jatkokarsinnan liigan toiseksi viimeistä vastaan, jonka otteluparin voittaja myös pelaa liigassa ensi kaudella.

Tehot jakautivat tänään mukavan laajalle rintamalle, joka tulee olemaan tärkeää kevään ratkaisupelien lähestyessä. Enää ei olla ainoastaan parin tehopelaajan varassa, vaan tehoja löytyy laajalta rintamalta.

Joukkueen parhaana pelaajana palkittiin tänään Elli, joka pelistä toiseen nopeudellaan, teknisellä taidollaan ja pelisilmällään luo maalitilanteita vaihdosta toiseen.

Muutamia nostoja pelaajistosta taas:
Laura - näytti taas mallia miten erikoistilanteista pallo pistetään pussiin. Kaksi täysin vastustamatonta vetoa todellista Urheiluruutu-kamaa.
Stiina - syöttövarmuus kohdallaan ja saanut hyökkäysten tukemiseen ja mukanaoloon aivan uutta ulottuvuutta ja rohkeutta. Näkee peli peliltä paremmin tilat johon pohjalta järkevää tehdä liikkeitä.
Karkki - jälleen takuuvarma suoritus. Puolustuspelin kulmakivi, jonka ympärille kentällisen tehokasta hyökkäysvoimaa helppo rakentaa. Maali kuin suoraan joukkueen pelikirjasta.
Nella - valmennuksen kunniamaininta tänään ottelun pelaajaksi. Kaksi maalia tänään palkinto siitä ennakkoluulottomuudesta ja rohkeudesta jota saanut peliinsä kauden mittaan. Alkukauden ujosta tulokkaasta kuoriutunut rohkea vastuunkantaja, jonka arvo myös puolustussuuntaan merkittävä