Makoisa voitto FTK-Torniosta kovan taistelun jälkeen
Julkaistu: 29.10.2022 20.37

Parin viikon maaottelutauon jälkeen liigaottelut jatkuivat Salohallissa lauantai-iltapäivänä, kun Saloon saapui vieraaksi kaukaa pohjoisesta FTK-Tornio. Viime kauden päätteeksi hopeaa juhlineet torniolaiset ovat täksi kaudeksi kokeneet merkittäviä muutoksia niin pelaajistossa kuin valmennuksessakin ja joukkueen alkukausi on ollutkin vielä uudistuneen ryhmän sisäänajoa joukkueen saavutettua ennen lauantaita kolmesta kotiottelustaan yhden pisteen. Kotijoukkue sai lopulta kokoon täyden 14 pelaajan ringin vaikka läpi viikon oli useamman pelaajan pelikunnon kanssa isompia ja pienempiä kysymysmerkkejä.

Torniolaisten vahvuudet oli varsin hyvin kotijoukkueen tiedossa ja pelisuunnitelma rakennettu niin että torniolaisten vahvimmat aseet saataisi puolustuksen kautta mahdollisimman tehokkaasti riisuttua aseettomiksi. Etukäteen ajateltuna molemmat joukkueet lähtökohtaisesti taistelevat sarjassa samoista sijoituksista ja liekö tämä extrapanos vai kenties kolmen viikon pelitauko aiheuttanut sen että molempien joukkueiden peli oli alkuun varsin sekavaa eikä kontrolloidusti kumpikaan saanut rakennettua selkeitä maalitilanteita. Ensimmäinen selkeä maalitilanne syntyi vierailijoiden päätyyn Olivia Simulan vapautettua ovelalla syötöllä kaimansa Haapasen laidasta läpi, mutta kärkkäri painui etukulmasta ohi. Ensimmäisen kerran maalivahdit joutuivat kunnolla venymään reilu minuutti edellisestä, kun sama parivaljakko oli jälleen asialla. Haapasen hienon esityön jälkeen Simula pääsi ampumaan vapaasti noin 8 metristä mutta loistavasti vastaantullut Senja Keisu pystyi peittämään laukauksen. Jakson edetessä pelin henki kävi entistä selkeämmäksi. Kotijoukkue pystyi rakentamaan tilanteita paremmin joukkuepelaamisen kautta, kun taas Tornion käytännössä jokainen tilanne syntyi joukkueen tähtipelaajan Tiia Juntikan henkilökohtaisen taituruuden ansiosta. Ottelun ensimmäinen maali nähtiin kahdeksannella minuutilla kun Laura Lehtosen laukaus Olivia Simulan antamasta sivurajasta painui verkon perukoille. Kauan ei kotijoukkue pysynyt johtoasemassa kun vain minuutti edellisestä Juntikka onnistui ohjaamaan Minda Ala-Ahon laukauksen maalin edestä verkon perukoille. Tästä vain pari minuuttia eteenpäin ja kotijoukkue siirtyi uudelleen johtoon. Oman pään sivurajasta Lehtonen vapautti Haapasen läpiajoon ja tämä kiersi vielä Keisun ja pisti pallon tyhjään verkkoon. Kuten eddelliselläkin kerralla, kauan ei kotijoukkue päässyt nauttimaan johtoasemasta kunnes Tornio väänsi itsensä uudelleen tasoihin. Juntikka käänsi itsensä 1v1-tilanteesta itsensä irti, maalissa jälleen loisto-ottelun pelannut Pilvi Junnila onnistui torjumaan vedon, mutta kakkospalloon ehti ensimmäisenä Iida Jaako, jolla oli helppo tehtävä siirtää pallo maaliin. Enempää ei maaleja jaksolla nähty ja näin tauolle siirryttiin tasatilanteessa 2-2.

Kotijoukkue ei saanut ensimmäisellä puoliajalla omaa pallollista peliään rullaamaan lainkaan sillä lailla kuin pitäisi ja lukuisia kertoja pallo menetettiin turhan hätäilyn ja väkisin eteenpäin yrittämisen kautta, kun tilanteen rauhoitus ja pallonhallinnan kautta tilanteiden rakentelu olisi monessa tilanteessa tuottanut suurempaa harmia vastustajan päädyssä. Tauolla joukkueelle teroitettiin perustekemisen löytämistä ja sitä kautta pelin kääntämistä. Toiselle puoliajalle kotijoukkue tulikin uudella ilmeellä ja sovittujen asioiden toteuttaminen oli aivan eri tasolla kuin ensimmäisellä jaksolla. Toinen jakso ei ehtinyt vanheta kahtakaan minuuttia, kun Lauran kentän erikoistilannepelaaminen tuotti kolmannen kerran tulosta. Olivia Simulan pelattua sivurajan Lauralle, kaikkien vastustajien katse taisi olla pallossa ja Lauran laukauksessa, mutta hän käänsikin laukauksen syötöksi takatolpalle, johon kentälliseen toisella jaksolla pirteästi sisään tullut Emma Rinta-Paavola oli liikkunut ja ohjasi uransa ensimmäisellä liigamaalilla pallon verkkoon. Viiden minuutin kohdalla FTK tuli vielä kertaalleen tasoihin, kun kotijoukkueen puolustus antoi vaarallisimmalla sektorilla Juntikalle hieman liikaa tilaa ja pallo Pilvin ohi verkkoon. Hetki tästä nähtiin pelin eräänlainen kulminaatiopiste, kun käsivirheen seurauksena pallo vietiin 6m pilkulle ja Juntikka asettui ampumaan rankkaria. Pilvi kuitenkin nollasi upealla jalkatorjunnalla Juntikan yrityksen ja näin tilanne säilyi tasoissa. Tämän jälkeen peli aaltoili päästä toiseen ja molemmat maalivahdit saivat venyä lukuisia kertoja äärimmilleen. Erityisesti toisella jaksolla koostumuksessa Nella-Elli-Olle-Annika pelannut kentällinen löysi pallollisen pelaamisen oikeanlaisen rytmin ja pystyi vaihdosta toiseen luomaan paineen Tornion päätyyn. Jakson puolivälissä kentällinen värkkäsikin samaan vaihtoon ratkaisua enteillen kaksi maalia. Ensin Ollen syötöstä Annika väänsi väkisin kutosen ulkopuolella pallon itselleen ja kääntölaukaus painui ohi Keisun. Tästä vain puolisen minuuttia ja kentällinen sahasi uudelleen FTK:n puolustuksen rikki Ellin vapauttaessa Nellan laidalta läpi. Keisu onnistui vielä torjumaan Nellan laukauksen, mutta Olivia väänsi maalin edustalle pomppimaan jääneen pallon verkkoon. FTK lähti hakemaan reikäpaidalla kavennusta jo hyvissä ajoin, mutta Halikon alivoimapeli onnistui eliminoimaan FTK:n ylivoiman aivan tyystin. Maltilla puolustanut alivoimanelikko sai lopulta palkinnon myös maalin muodossa Annikan katkaistessa FTK:n poikittaissyötön ja viimeistellessä tyhjään maaliin loppulukemiksi 6-3.

Ottelua oli saapunut seuraamaan ennätysyleisö, kun Salohallin lehtereillä ottelua seurasi peräti 248 silmäparia. Toivottavasti lukuisista paikallaolijoista mahdollisimman moni nähdään jatkossakin Salohallissa, vauhdikas ottelu oli varmasti parasta mahdollista PR:ää lajille ja yleisön kannustus antoi extralatauksen myös kotijoukkueen pelaajille.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin kotijoukkueesta erityisesti puolustuspelissä loistanut Nella Saukkio ja vierailijoista Tiia Juntikka.

Tehopisteet ottelussa: Olivia H 2+1, Laura 1+2, Annika 2+0, Emma 1+0, Olivia S 0+1, Nella 0+1

Joukkueen valmentaja Ari Peltolan kommentit ottelusta:

- Pallollisessa pelaamisessa jäi tänään paljon parannettavaa, mutta tyytyväinen täytyy olla että pystyttiin kääntämään tärkeästä pelistä pisteet kotiin. Viime kaudella hävittiin kaikki pelit joukkueita vastaan jotka etukäteen ajatellen taistelevat samoista sijoituksista ja siinäkin mielessä tärkeää jatkon kannalta että pystytään kääntämään näitä "kuuden pisteen otteluita" voitoiksi. Toisella puoliajalla löydettiin jo paremmin sovittuja ja harjoiteltuja murtautumismalleja, mutta vielä parempaan täytyy pystyä. Erityisesti ensimmäisellä jaksolla pyrittiin liiankin suoraviivaisesti ratkaisuihin, joka johti liian usein turhiin pallonmenetyksiin. Tästä otetaan opit taas matkaan kohti uutta treeniviikkoa ja ensi viikonloppuna katsotaan missä mennään. Paljon ollut erinäistä huolta ja murhetta viime viikkoina kokoonpanon kanssa, nyt täytyy toivoa että saataisi vihdoinkin ehjä treeniviikko alle ja hyvällä ilmeellä kohti Espoota.