Joulun viettoon pitkän kaavan kautta otetulla voitolla Ilveksestä
Julkaistu: 18.12.2022 23.13

Syyskierros paketoitiin sunnuntai-iltapäivänä, kun Salohalliin saapui vieraaksi sarjan kestomenestyjiin kuuluva Ilves FS Tampereelta. Päivän kierroksen jälkeen sarja tulee täsmälleen puoleen väliin kaikkien joukkueiden kohdattua kertaalleen toisensa. Molemmat joukkueet ovat tukevasti sarjan keskikastissa kotijoukkueen ollessa 18 pisteellä sijalla 6, vastaavasti Ilves välittömästi kotijoukkueen perässä 2 pistettä jäljessä, joten ottelusta voitiin hyvällä syyllä puhua kuuden pisteen otteluna. Molemmat joukkueet varmasti janosivatkin pisteitä, jotta ero pudotuspeliviivan alla olevaan RaiFuun ( 11 pistettä) kasvaisi entisestään ja asema pudotuspelipaikalla tukevoituisi. Molemmat joukkueet olivat pienoisessa voittoputkessa, Ilveksellä oli otteluun lähdettäessä kaksi voittoa alla ja Halikko lähti hakemaan liigahistorian ennätyksellistä neljättä peräkkäistä voittoa.

Edelliseen PJK-otteluun verrattuna nyt oli odotettavissa täysin erityyppinen joukkue ja pelin luonne sitä myöten hyvin erilainen. Ensimmäistä jaksoa leimasi molempien joukkueiden varsin hermostunut pelaaminen ja harhasyöttöjä nähtiinkin molempien joukkueiden osalta normaalia enemmän, erityisesti kotijoukkueen suorittaminen jätti paljon toivomisen varaa. Kotijoukkueen pallollinen pelaaminen ja pelaajien liikkuminen ei ollut tänään lainkaan sitä mitä joukkue on hakenut, iso ansio siitä toki menee myös Ilveksen aktiiviselle prässipelaamiselle. Molemmat joukkueet puolustivat omaa aluettaan varsin tiiviisti ja tunnollisesti ja kummallakin joukkueella oli vaikeuksia päästä parhaille maalintekosektoreille. Molemmilla joukkueilla oli toki omat paikkansa avata maalitili, mutta niin Ilveksen maalissa Lotta Hiihtola kuin kotijoukkueen Pilvi Junnilakin pystyivät estämään yritykset kerta toisensa jälkeen. Kun jakso alkoi lähetä jo loppuaan ja vaikutti että tauolle siirrytään maalittomassa tasatilanteessa, kotijoukkue pääsi iskemään nopeasta vastaiskusta ottelun avausmaalin. Laura Lehtosen tarkka syöttö löysi takakulmalle hiipineen Katariina Marttilan, jonka taidokas ohjaus painui ohi Hiihtolan siirtäen kotijoukkueen taukojohtoon 1-0.

Toisella jaksolla kotijoukkue vastoin suunnitelmaa passivoitui prässäämisessä turhankin paljon ja antoi tätä kautta pallonhallinnan hieman liiankin helposti Ilvekselle. Tätä myöten paine kotijoukkueen maalilla kasvoi ja vaikka kotijoukkue puolustikin varsin tiiviisti, Pilvi joutui tekemään useampia huipputorjuntoja pitääkseen joukkueen johtoasemassa. Erityisesti Sanna Raution ja Matilda Herrasen painavat vedot aiheuttivat päänvaivaa Halikon maalilla. Kotijoukkue pyrki pääasiassa nopeilla vastaiskuilla kasvattamaan maalitiliä, mutta erityisesti muutamissa puolittaisissa läpiajoissa Hiihtola osoitti sitä samaa loistoa, jota hänen otteissaan saatiin ihailla Halikon paidassa usean vuoden ajan. Ajassa 30:25 Ilves tuli sitten tasoihin, kun kotijoukkueen varmistuspelaaminen petti pahasti ja Noora Renström pääsi taidokkaalla nostolla ohittamaan Pilvin tasoittaen lukemiksi 1-1. Kun enempää maaleja ei enää varsinaisella peliajalla muutamista huippupaikoista huolimatta nähty oli edessä viiden minuutin jatkoaika.

Jatkoaika ehti vanheta kaksi ja puoli minuuttia, kun Sanna Rautio pääsi leikkaamaan keskelle ja komea laukaus painui verkon perukoille siirtäen Ilveksen 1-2 johtoon. Halikko reagoi välittömästi ja lähti hakemaan tasoitusta hieman aiemmasta muokatulla ylivoimakoostumuksella. Kauan ei ylivoimaa tarvinut jauhaa kun pallo oli toistamiseen Ilveksen verkossa. Annikan ja Ellin syötöillä pallo pelattiin Lauralle, joka löysi tilan Ilveksen muodon välistä ja tarkka syöttö tavoitti takatolpalta jälleen Katan, joka siirsi ensimmäisen maalin kanssa lähes identtisellä tavalla pallon verkon perukoille tasoittaen pelin lukemksi 2-2. Tämän jälkeen kotijoukkueen voittomaalikin oli varsin lähellä Annikan taisteltua itsensä vapaaksi ja pelattua pallon vetopaikkaan Lauralle, jonka laukaus kilahti kuitenkin tolppaan. Kun Ilveskään ei muutamista läheltä piti tilanteista onnistunut viimeistelemään, jatkoaika päättyi tasan 2-2 ja edessä oli Halikon liigahistorian ensimmäinen voittomaalikilpailu. Kotijoukkueen 10m rankkarit olivat tänään erinomaisen laadukkaita ja ratkaisuun ei tänään tarvittu edes viittä nimettyä pelaajaa. Kotijoukkueesta kävivät vuorollaan pistämässä pallon pilkulta sisään Laura, Annika ja lopullisen ratkaisun laukonut Elli. Kun Ilvekseltä ainoastaan Matilda Herranen onnistui ohittamaan Pilvin, voittomaalikilpailu kotijoukkueelle 3-1 ja tätä myöten kaksi sarjapistettä ja Ilvekselle yksi.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin ansaitusti molemmista joukkueista maalivahdit, kotijoukkueesta Pilvi Junnila ja Ilvekseltä Lotta Hiihtola.

Tehopisteet ottelussa: Kata 2+0, Laura 0+2

Joukkueen valmentaja Ari Peltolan kommentit:

- Täytyy olla tyytyväinen miten joukkue pystyi jälleen kääntämään ottelun voitoksi vaikka se tänään tuli kaikkea muuta kuin helpoimman kautta. Pelissä oli paljon samoja elementtejä kuin muutaman viikon takaisessa Sport-pelissä, tukitoimenpiteet ja liikkuminen prässin purkamiseksi oli jotain aivan muuta kuin sovittu ja sitä myöten oikein tarjottiin vastustajalle mahdollisuuksia menettämällä liikaa palloja kriittisillä sektoreilla. Oman alueen puolustaminen oli jälleen valtaosin tosi vahvaa ja pyyteettömästi jaksettiin tehdä töitä vetojen blokkaamiseksi ja viimeisenä lukkona upean syyskauden maalissa vetänyt Pilvi osoitti jälleen kerran mitä voittava maalivahti joukkueelle merkitsee. Nyt rauhoitutaan hetkeksi joulun viettoon ja pikkuhiljaa aletaan kääntämään katseita kevätkierrosta kohti. Kokonaisuudessaan syyskierrokseen voi olla varsin tyytyväinen, ollaan otettu askeleita oikeaan suuntaan ja kevätkierrokselle lähdetään ensisijaisesti hakemaan tavoitteeksi asetettua pudotuspelipaikkaa ja luonnollisesti tavoittelemaan paikkaa mahdollisimman hyvistä asemista. Suoritusvarmuutta ja tasaisuutta täytyy löytyä kevätkierrokselle lisää, mutta kaiken kaikkiaan innolla odotetaan kevätkierroksen pelejä.

Nyt sarja jää muutaman viikon joulutauolle, seuraavan kerran joukkue tulessa sunnuntaina 8.1, kun Salohalliin saapuu vieraaksi GFT Espoosta