Toisen puoliajan ryhdistäytymisen kautta tärkeään voittoon FC Sportista
Julkaistu: 27.11.2022 00.36

Naisten futsal-liiga jatkui FC Halikon osalta lauantai-iltapäivänä kolmannella peräkkäisellä kotiottelulla, kun Salohalliin saapui vieraaksi Pohjanmaan lakeuksilta tuplaviikonloppua Varsinais-Suomessa viettävä FC Sport Vaasasta. Viime kaudella vasta liigakarsintojen kautta paikkansa liigassa varmistanut Sport on täksi kaudeksi saanut selvästi leveyttä rinkiinsä ja joukkueen vakaana tarkoituksena onkin palata takaisin playoff-joukkueeksi. Sportin alkukausi ollut varsin vaihteleva, mutta edellisellä kierroksella Ilveksestä otettu 7-5 voitto osoitti potentiaalin joka joukkueessa on. Sarjasijoitukset ennen iltapäivän taistoa olivat kotijoukkueella 9 pisteellä sijoitus 7. ja Sportin 5 pistettä oikeuttivat sijaan 10. Ennakoissa molempien joukkueiden on ennustettu taistelevan tiukasti pääsystä pudotuspeleihin, joten taistoa saattoikin huoletta kutsua ns. kuuden pisteen otteluksi.

Pelisuunnitelmassa joukkue pyrki selvästi vahvampaan pallonhallintaan kuin kahdessa edellisessä ottelussa ja sitä kautta saamaan kontrollia ja hallintaa peliin ja murrettua Sportin puolustusta. Kotijoukkue olikin ensimmäisellä jaksolla ehkä hieman hallitsevampi osapuoli, mutta liekö ottelun tärkeys vai mikä kipsannnut joukkuetta, sillä yhdellä sanalla kuvattuna ensimmäisen jakson esitystä voi kuvailla sanalla "hätäilevä". Kerta toisensa jälkeen joukkueen pallonhallinnat päättyivät todella huolimattomiin ratkaisuihin eikä sovittuja murtautumismalleja toteutettu kuin hyvin harvakseltaan. Kotijoukkueella oli ensimmäisen puoliajan vaarallisimmat maalintekotilanteet, mutta Sportin maalissa Lotta Rosenström onnistui nollaamaan tilanteet. Parhaat tilanteet syntyivät jälleen loistavan ottelun pelanneelle Annika Peipolle, joka pääsi tilanteisiin niin henkilökohtaisten haastojen kautta kuin myös Nella Saukkion ja Elli Laaksosen kanssa pelattujen kombinaatioiden kautta, mutta ensimmäisellä jaksolla Rosenström onnistui vielä pitämään verkkonsa puhtaana. Kotijoukkue puolusti todella kurinalaisesti eikä Sport päässyt juurikaan vaarallisimmille tekosektoreille. Sport hakikin ratkaisuja selvästi kauempaa tulleilla laukauksilla, joihin pyrkivät saamaan liikettä maalivahti Pilvi Junnilan eteen ja mahdollisia kakkospalloja. Pilvi torjui kauempaa tulleet vedot kerta toisensa jälkeen varmuudella. Kerran Sport pääsi iskemään pallon verkon perukoille, kun oman pään pallon menetyksestä Sport pääsi iskemään epäorganisoitunutta puolustusta vastaan ja Sanni Sillanpään laukaus painui verkon perille kun jaksoa oli jäljellä vajaa viisi minuuttia. Näin tauolle siirryttiin varsin sekavan jakson jälkeen vierasjohdossa 0-1

Tauolla kotijoukkuetta heräteltiin pelaamaan ja muistuteltiin perusasioista tekemisessä. Pukukopista joukkue tulikin selvästi sisuuntuneena ja toisella jaksolla peli-ilme oli astetta parempi kuin vaisulla ensi jaksolla. Prässiin tuli aivan erilaista aktiivisuutta ja pallollinen pelikin parani vaisuun ensimmäiseen jaksoon verrattuna. Erittäin tärkeä tasoitus näki päivänvalon lopulta ajassa 24:47. Läpi ottelun vahvoilla haastoillaan Sportin puolustuksen varpaillaan pitänyt Elli Laaksonen sai pallon puolessa kentässä ja näki väylän puolustuksen välissä ja murtautui kahden puolustajan välistä puolittaiseen läpiajoon ja viimeisteli lopulta varmasti alakulmaan ohi Rosenströmin. Pari minuuttia tästä eteenpäin kotijoukkueella oli erinomainen tilaisuus siirtyä johtoon Ronja Salmen ja Olivia Haapasen vahvan prässipelaamisen jälkeen. Olivia riisti lopulta pallon Sportin puolustusalueella jonka ansiosta pääsi laukomaan. Rosenström torjui vedon ja kakkospallo tipahti aivan maalin edustalle, josta Ronja pääsi laukomaan, mutta pomppivaan palloon veto hieman epäonnistui ja painui yli tyhjän maalin. Vain pari minuuttia eteenpäin ja kotijoukkue siirtyi 2-1 johtoon suoraviivaisen hyökkäyksen päätteeksi. Omalla puoliskolla saadun riiston jälkeen Olivia Simula ja Ronja Salmi käänsivät nopeaan vastaiskuun. Ronja pelasi Ompulle laidalle ja jatkoi määrätietoisesti kohti maalia. Ompun syöttö löysi Ronjan yksin maalin edestä, josta varma viimeistely ohi Rosenströmin. Edellisestä kului vain kaksi minuuttia kun kotijoukkue iski kolmannen kerran. Ellin ja Nellan sivurajakuviosta Nella vapautui laidalta 2v1 hyökkäykseen. Nella syötti ohi puolustajan Annikan päästessä vapaaseen maalintekopaikkaan. Rosenström torjui vaivoin vielä Annikan laukauksen, mutta tilannetta hyvin seurannut Nella väänsi maalinedustalle pomppimaan jääneen pallon väkisin verkon perukoille. Viimeiset 6 minuuttia Sport lähti hakemaan kavennusta reikäpaidan avulla. Kotijoukkue piti hyvin Sportin edelleen muodon ulkopuolella, mutta kertaalleen Sport onnistui kavennuksessa kun Maiju Kuivilan kaukaa lähtenyt laukaus otti kimmokkeen Ompun päästä ja painui ohi yllättyneen Pilvin. Kun enempää maaleja ei ottelussa nähty, loppulukemiksi summerin soidessa jäivät kotijoukkueen 3-2 voittolukemat.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin ansaitusti kotijoukkueesta Elli Laaksonen ja Sportilta maalivahti Lotta Rosenström.

Tehopisteet ottelussa: Elli 1+0, Ronja 1+0, Nella 1+0, Laura 0+1, Omppu 0+1 , Annika 0+1

Joukkueen valmentaja Ari Peltolan kommentit ottelusta:

- Tyytyväinen pelissä voi olla lähinnä kolmeen pisteeseen, taas pystyttiin vääntämään tärkeät 3 pistettä vaikka erityisesti pallollinen pelaaminen oli varsinkin ensimmäisellä jaksolla kaikkea muuta kuin mitä on sovittu ja harjoiteltu. Helppoja harhasyöttöjä tuli tänään luvattoman paljon ja aivan turhaa hätäilyä tilanteissa joissa pelin rauhoittamisella olisi saatu peliä kontrolliin. Puolustuspelaamiseen kokonaisuudessaan voi olla ihan tyytyväinen, saatiin pidettyä hyvin Sport poissa ykkösluokan maalintekosektoreilta ja he joutuivat hakemaan ratkaisuja kauempaa tulleilla laukauksilla, joista toki tuli muutamia ikäviä ohjauksia ja pomppuja. Tosi ylpeä voi olla pelaajista, miten pystyivät heikon ensimmäisen jakson jälkeen nostamaan tasoa ja kääntämään pelin lopulta voitoksi.

Seuraavan kerran joukkue tulessa tulevana perjantaina 2.12 kun joukkue matkustaa Espooseen GFT:n vieraaksi. Ottelu alkaa Opinmäessä klo 19:30